Home Szoftver Google vs. CyanogenMod

Mint ismeretes, a Google egy hivatalos levélben szólította fel a CyanogenMod nevű, egyedi ROM készítőt, hogy hagyjon fel tevékenységével. Az eset elég nagy felháborodást keltett az Androidos körökben, főleg, hogy a mod az egyik legnépszerűbb. A probléma a Google szerint a saját alkalmazásaival van (Gmail, Google Calender, Google Maps, Market,YouTube) ezek ugyanis véleményük és reményük szerint csak az Open Handset Alliance tagok számára elérhető.

Pár nappal erre, Android fejlesztők egy csoportja megalakította az Open Android Alliance-t, aminek a célja hogy az Android-ban található zárt forrású alkalmazásokat lecserélje nyíltra, hogy így egy szabadon terjeszthető szoftvert hozzon létre. Ahogy ők mondják, nem a Google ellen harcolnak, hanem az Android mellett. A Google még nem foglalt állást az ügyben, így nem kizárt, hogy a csoport még a nevét sem tarhatja meg.

A mod készítője, cyanogen – magát android hackernek vallja – twitteren már bejelentette, hogy a mod fejlesztésével a jelenlegi formában felhagy. Az oldala egyébként most technikai gondok miatt nem is elérhető. A CyanogenMod egyébként olyan „jóságokat” hordoz magába, mint a multitouch támogatás, optimalizált kernel, emelt CPU sebesség (alapban le van korlátozva).

Egyébként érdekes adalék még a dologhoz, hogy a Google által alkalmazott Android fejlesztők szerint sem volt jó ötlet betámadni, és megszüntetni a „moddolást”, és véleményük szerint meg kellene oldani hogy a nyílt forráskódú komponensekből és a zárt bináris alkalmazásokból használható ROM-okat lehessen készíteni.

Szólj hozzá